Касидол је село у општини Пожаревац у Браничевском округу, од Пожаревца је удаљено 14 километра. Село се налази у источном делу Стига, на надморској висини до 120 метара. Мештани села су српског порекла.

У историји се име села Касидол први пут спомиње у запису Јоакима Вујића који каже да је 1826.године прошао кроз Касидол и стигао у Смољинац. По легенди некада су исто село чинила данашња села Баре, Берање и Касидол. Завладала је куга, становништво се разболело, па су се од једног направила поменута три. Иначе, име села потиче од коњског каса. Село је надалеко познато по коњарству. У српско-турским ратовима из села је учествовао читав ескадрон коњице. Данас се у селу одржавају коњске трке, а највећа је на Тодорову суботу.

У попису школа из 1912. године, поред осталих, наводи се и школа у Касидолу. Касидолско звоно направљено је добровољним прилогом за време учитеља Ђорђа Тршића 1892. године. Садашња школа почела је да се гради 1937.године, а завршена је после Другог светског рата. Последње веће реновирање школе рађено је 1994. године за време учитељица Јасмине Совиљ и Верице Тодоровић. Данас школа у Касидолу има једно одељење, а учитељица је Марија Кусало.

Познатији Касидолци су Живојин Живко Касидолац-управник града Београда 1894. године; рођен је у Касидолу 16.августа 1857. године; поводом 150 година од његове смрти, у родном месту по њему је названа улица: Улица Живка Касидолца-пуковника; Аутор његове биографије „Управник Београда Касидолац“ је Милан Ивошевић; Димитрије Путнаковић Дишко рођен је 06. фебруара 1859.године у касидолу, син је свештеника Јована. Написао је два уџбеника, Познавање природе и Пољопривредну читанку. Оснивач је Педагошког музеја у Београду. Био је председник Скупштине учитеља Србије. Уређивао је часописе Учитељ и Мала Србадија. По налогу српске владе путовао је по Чешкој и по угледу на њихове школе радио на отварању грађанских школа у Србији. Носилац је више одликовања. Радио Београд му је посветио једносатну емисију Код два бела голуба; Јоргованка Стевић, сликарка и песникиња, рођена је 13.10.1950. године, живи и ради у Касидолу; Јасмина Совиљ, наша колегиница, рођена је Касидолка; Драгана Мирковић, позната естрадна уметница, такође је рођена Касидолка.

Данас у Касидолу раде учитељице Сузана Милутиновић и Милена Игић.