Братинац се налази на десној обали реке Млаве, на западном ободу стишке равнице. Има добар географски и саобраћајни положај. Братинац се помиње први пут по имену Црни Братинац и, по попису из 1467. године, имао је 41 кућу. Према причама које су се преносиле генерацијама, Братинчани су одлучили да прикупе грађевински материјал и саграде прву праву школу. Градња је почела 1808. године. Школа је направљена у центру села где се налази сеоско звоно које је некад позивало ђаке у школу, а данас има другу намену. Испред школе је ископан бунар. Први учитељи у школи су били свештеници и други писмени људи.

У годинама напредовања школства у Србији, школовање у овој школи је продужено на шест година. Давне 1883. године формиран је први школски одбор у чијем су саставу била и два представника села. Школа у Братинцу је наставила рад 1902. године. Учитељ је био Илија Гојковић, а 1903. године долази и учитељ Никола Пантелић. Дешавало се тих година да многа деца изостају са наставе због пољопривредних радова, па су због тога њихови родитељи били новчано кажњавани. Учитељи су се мењали. Дошао је учитељ Петар Ђорђевић, онда и учитељица Василија Цветановић. За време Балканских и Првог светског рата школа није радила. Школске 1919/1920. године разреди су се завршавали по систему течајева. Следећи учитељ је био Милош Јанићијевић, висок, црн и крупан човек који је имао преко 60 ученика у двема сменама. Неке од ових података о раду школе у предратној Краљевини Југославији забележиле су учитељице школе у Братинцу Јасмина Совиљ и Зорица Живић, слушајући причање покојног Борислава Пајића рођеног 1922. године.                                         

У периоду од 1946. до 1975. године у школи у   Братинцу радили су многобројни учитељи: Босиљка, Цветана, Ружица, Дивна, Љубина Стојановић која је у школу дошла 1964. године и Катарина Младеновић која је почела да ради у Братинцу 1967. године. У Братинцу је дуго вредно радила учитељица Зорка Траиловић која се залагала за адаптацију и реновирање школе. Она је 2001. године отишла у пензију.

Данас у школи у Братинцу постоји једно комбиновано одељење, а учитељица је Јасмина Матић. 

У сарадњи школе са Културно-уметничким друштвом села Братинац и фудбалским клубом „Млава“, године 2008. организована је прослава поводом 170 година постојања школе у Братинцу. Учитељице З.Живић и Ј.Совиљ организовале су изложбу домаће радиности прикупивши ручне радове, ћилиме и друге антиквитете, а ученици су извели пригодан програм. Поводом тог празника школе, штампана је монографија.