Речица је ратарско село збијеног типа са претежно аграрним становништвом на десној обали Дунава, североисточно од Пожаревца. Првобитни назив села је Душник, по истоименом брду источно од села, а касније је  назив села промењен у данашњи који потиче од потока који је протицао недалеко од села. Околина Речице је богата старим римским налазиштима, римским гробницама и бакарним новчићима. Према легенди је неки цар, свраћајући у село, био незадовољан гостопримством мештана и проклео их да никад немају ни цркву ни кафану. Не зна се да ли је прича истинита, али ни данас у селу нема ни цркве ни кафане. Становници села су претежно Власи, a село је подељено на Горњу и Доњу Речицу.

Недалеко од Дома културе, на крају села, у Горњој Речици, сакривена од пролазника и аутомобила, налази се школа. То је четвороразредна школа са два комбинована одељења у којима раде учитељице Зденка Ристић и Милена Девић.

Према подацима из „Основног школства у Србији 1918-1941. године“ др М. Исића, школа у Речици је основана 1890. године. Била је саграђена од дрвета и блата. Најстарији мештанин села, деда Божа, сећа са да је у први разред кренуо у такву, а да су касније, негде око 1930. године,  направили нову зграду. На крају школске 1939/1940. у школи су радила два одељења са четири разреда, 106 ученика и два наставника. Почетком 30-тих година у школи су били браћа Дугалићи, Душан и Милан из Драгоља и учитељица Босиљка Траиловић. Учитељ поменутог деда Боже био је учитељ Јурица из Варварина у Хрватској, а са њим је радила и учитељица Маца. Школа је радила и за време рата, са прекидом у време када је била убијена учитељица у Кличевцу. Пре и после рата радило се у две смене чак и викендом. Педесетих година у школи је радио учитељ Душан Перић. Ту су радили и учитељи Владимир Вичић из Јовца код Јагодине, Зорица Вичић из Рашанца, Димитрије Манић Мита из Пирота, Зага Дугалић, Рада Ивановић, Божица Милошевић, Гојко Милошевић, Зорица Живић, Евица Милошевић, Катица Траиловић, Горица Милић, Татијана Микић, Зденка Ристић, Јелена, Снежана, Љиљана, Милена Игић, Угљеша Живковић, Сузана Милутиновић, Зденка Ристић, Милена Девић. Ово је списак учитеља којих су се сетили њихови ученици и мештани села.

Из школе у Речици изашли су многи познати људи. Неки од њих су: др Мира Племић, начелник хирургије у Пожаревцу, судија Петар Обретковић у Жагубици, Катица Траиловић, учитељица ове школе у пензији, Вита Васиљевић, наставник српског језика у ОШ „Свети Сава“ у Пожаревцу, Драган Станојевић, инжењер и многи други.