Набрђе, најмање село на територији Града Пожаревца, смештено је у подножју Сопотске греде, у западном делу равнице Стиг. У Набрђу данас има око 70 домаћинстава са око 340 становника. Последњих година село је све познатије по бројним прелепим расадницима украсног биља и четинара. О прошлости села у литератури нема много података.  Oд 1861. године село припада Пожаревачком срезу. Према списку народних школа у Пожаревачком срезу за 1912. годину, деца из Набрђа похађала су наставу у Трњану.

Школа у Набрђу основана је тек око 1921. године. Од свог оснивања до данас ради као неподељена школа са само једним учитељем. Своја сећања везана за школу и дане проведене у њој, испричао је деда Љубиша Богдановић, један од најстаријих мештана Набрђа. Рођен је 1929. године и са радошћу се сећа школских дана, учитеља Лаловића, чије има не памти, и својих несташлука. После учитеља Лаловића у Набрђу је радила и у школском стану живела учитељица Видица. Нова, данашња школска зграда је зидана у време Другог светског рата или одмах после њега. У њој су баке и деке ученика училе учитељица Максимија Јанићијевић, учитељица Зорица Траиловић, учитељица Катарина Каја Младеновић, од 1967. до пензионисања 2003. године. Професор разредне наставе Љубиша Николић радио је у Набрђу од 2003. до јануара 2006. године, када је прешао у школу у Трњану. Од јануара 2006. године у Набрђу ради професор разредне наставе Маја Костић, а исте године у фебруару по први пут је почела са радом и предшколска група вртића „Љубица Вребалов“. Настава се одвија у школској згради старој око 70 година која има  једну пространу и добро осветљену учионицу, мању просторију за рад предшколске групе, ходник и тоалет. Школа нема канцеларију.

Од школске 2019/2020. до септембра 2022. године школа у Набрђу није функционисала, а у школској згради радила је предшколска група. Ученици из села похађали су школу у Трњану у наведеном периоду. Од септембра 2022. године школа је опет отворена и у Набрђу наставу реализује учитељица Маја Костић.